Direct contact? meetup@onlinemeetup.nl
Proberen?

Home > Veelgestelde vragen > Geluid en webcam

Geluid en webcam

Wij raden een USB-koptelefoon met geïntegreerde microfoon aan voor de beste geluidskwaliteit. Een redelijk alternatief is een set goede oortjes met regelbare microfoon.   Wij raden het gebruik van microfoon en speaker van je laptop af wanneer je met meerdere mensen in een bijeenkomst in het online klaslokaal bent omdat deze vaak de oorzaak zijn van een echo.

Moet ik mijn microfoon en speakers testen voor een bijeenkomst?

Ja zeker.  We raden je aan je microfoon en speakers te testen voordat je bij een sessie inlogt. Hieronder vind je tips voor de instellingen op een Windows of een Apple computer.

Windows PC - Microfoon
Rechtsonder in uw taakbalk staat het icoontje van uw speakers. Is deze aan? Om de speaker in te schakelen, klikt u op het icoontje met uw (linker)muisknop. Een pop-up verschijnt; klik op de speaker om in te schakelen en regel het geluid met de schuifknop. Indien het icoontje niet in uw taakbalk staat kunt u dit in uw configuratiescherm onder systeemvakpictogrammen aanpassen.

Om de juiste microfoon te kiezen voor uw sessie, klikt u met de rechtermuisknop op het speakers icoontje. Kies Geluiden.  En dan Opnemen. Hier ziet u uw microfoon staan. Is de juiste microfoon ingeschakeld?

Als deze niet is ingeschakeld is de microfoon grijs gekleurd. Klik met uw rechtermuisknop op de microfoon en klik inschakelen. Bij de ingeschakelde microfoon verschijnt een vinkje. Praat door de microfoon. Kleurt het balkje erachter groen? Dan werkt uw microfoon. Afhankelijk van uw PC moet u de microfoon ook nog als Standaardapparaat instellen en/of andere microfoons uitschakelen.

Windows PC - Speakers
Ga nu naar Afspelen en selecteer de speakers die u wilt gebruiken. Klik met uw rechtermuisknop op de geselecteerde speakers en kies testen om te controleren of uw speakers werken. Ze werken wanneer u geluid uit uw speakers hoort.

LET OP: afhankelijk van uw computer moet u ook nog uw speakers als Standaardapparaat instellen en andere speakers uitschakelen, zeker de speakers van uw laptop zelf anders kan het zijn dat u een echo produceert !

MAC - Microfoon

Rechtsboven in uw taakbalk staat het icoontje van de speaker. Klik hierop en regel het geluid met de schuifknop. Indien het icoontje niet in uw taakbalk staat klikt u linksboven op het Apple logo, u kiest Systeemvoorkeuren en vervolgens Geluid. Kies hier Uitvoer - onderaan vinkt u aan ‘Volume toevoegen aan taakbalk’.

Linksboven klikt u op het Apple logo en kiest u Systeemvoorkeuren. Kies daarna Geluid. Bij invoer kunt u het geluid testen. Praat door de microfoon en het balkje beweegt.

MAC - Speakers
Klik op het Apple logo, kies systeemvoorkeuren en geluid. Ga naar uitvoer. Hier controleert u de speakers.

HET IS SOMS NODIG OM UW COMPUTER OPNIEUW OP TE STARTEN ZODAT DE GEWIJZIGDE INSTELLINGEN ACTIEF WORDEN

Het geluid is niet goed en hortend. Wat kan er mis zijn?

Een matige geluidskwaliteit en vertraging komt meestal door een slechte internetverbinding, een beperkt geheugen van je computer of een hoge belasting van je netwerk.

Sluit alle applicaties die je niet nodig hebt om de bandbreedte te vergroten. Gebruik eventueel je webcam niet wanneer je geen goede verbinding hebt. Let er bijvoorbeeld ook op dat er niet op hetzelfde netwerk iemand een film aan het downloaden is.  Een bekabelde internetverbinding geeft altijd een stabielere verbinding dan Wi-Fi. Je kunt je internetverbinding testen via je eigen provider of bijvoorbeeld via https://www.speedtest.net.

Wanneer je al in een websessie bent kun je uitloggen, eventuele aanpassingen maken, en een nieuwe audioverbinding tot stand te brengen om te zien of het daarna beter gaat.

Ik hoor een echo, geluid dat terugkomt, of achtergrondgeluid?

Je ingebouwde speakers of die van een deelnemer kunnen een echo veroorzaken. De presentator kan wel altijd de microfoon van een deelnemer(s) uitschakelen. Wij raden een headset aan en uitschakeling van andere speakers/microfoons om de geluidskwaliteit te verbeteren.

Ik hoor niemand. Hoe komt dat?

Kijk bij de vraag 'Moet ik mijn microfoon en speakers testen voor een bijeenkomst' om te zien of de instellingen goed zijn.

Niemand kan mij horen. Hoe komt dat?

Kijk bij de vraag 'Moet ik mijn microfoon en speakers testen' voor een bijeenkomst en kijk of alle instellingen goed staan.

Mijn microfoon werkt nog steeds niet. Wat kan ik doen?

Staat er een toestemmingsvraag voor audio en webcam net onder het URL-vak? Of een icoontje in het URL-vak? Deze moet u toestaan, anders werken audio en webcam niet.

Werkt u met Skype?
Skype kan uw microfoon en webcam overnemen zodat deze niet meer beschikbaar is voor andere programmas. Afmelden alleen is niet voldoende. Ga in uw browser naar Instellingen of Opties en wis uw geschiedenis en cache (=tijdelijk geheugen), start uw PC opnieuw op en log opnieuw in.

Bent u een websessie ingekomen via uw mailprogramma dat geïntegreerd is in een achtergrondomgeving zoals bv Citrix?
Ook hier kan het voorkomen dat uw microfoon is overgenomen. Kopieer dan de inloglink uit de uitnodiging in een andere browser zoals Google Chrome of Firefox bij een PC en Safari bij MAC en log dan in.

Ook hier kan het nodig zijn uw browser geschiedenis en cache te wissen en uw PC opnieuw op te starten.

Ik hoor veel gekraak en geknetter. Hoe komt dat?

Zorg ervoor dat andere electronische apparaten niet vlak in de buurt van je PC zijn. Deze kunnen storing geven.

Kan ik ook een losse webcam gebruiken?

Webcam
Je kunt de ingebouwde webcam van je computer gebruiken of een USB-gekoppelde webcam. We hebben geen goede ervaringen met usb-webcam met ingebouwde microfoon.  Kijk bij Geluid voor de beste kwaliteit audio.

Ook interesse in een online klaslokaal?

Bekijk de prijzen Gratis proefperiode

Waarom OnlineMeetup?
  • Je eigen online klaslokaal
  • Tijdswinst
  • Alleen pc en internet nodig
  • Combineer online en offline
  • Locatie onafhankelijk
  • Live webcam of webinar
OnlineMeetup graag uitproberen?
Vraag nu een GRATIS proefperiode aan!
Proefperiode proberen
Bekijk de video