Direct contact? meetup@onlinemeetup.nl
Proberen?

Home > Blog > 5 redenen voor interactief online lesgeven en o...

5 redenen voor interactief online lesgeven en online leren

5 redenen voor interactief online lesgeven en online leren

Online leren is populair om meerdere redenen en zal in de toekomst steeds belangrijker worden. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ziet de veranderingen ook en heeft vorig jaar de stimuleringsregeling Open en online onderwijs 2018-2022 in het leven geroepen, waarin de minister het belang en de potentie van open en online onderwijs onderstreept. Naast het stimuleren van het gebruik van open leermaterialen is de regeling met name bedoeld om online onderwijs te stimuleren waarbij instellingen studenten beter en flexibeler onderwijs aanbieden door online onderwijselementen te introduceren.

In dit blog willen we graag een aantal redenen voor online leren en online lesgeven onder de loep nemen.

1. Flexibiliteit: het online klaslokaal is locatie onafhankelijk

Welk programma je ook aanbiedt online – van een herhalingssessie voor een schoolklas, een HR training voor nieuwe medewerkers tot een nascholing voor huisartsen over huidkanker – het online klaslokaal kan overal in het land staan. Alles wat je nodig hebt is een computer, een betrouwbare internetaansluiting en bij voorkeur een headset. Er wordt wel gezegd dat technologie hand in hand gaat met globalisatie; online leren is duidelijk een mooie technologische ontwikkeling en biedt een nieuwe manier van leren die op elke plek plaats kan vinden.

2. De leeromgeving: het online klaslokaal

Het online klaslokaal heeft alle mogelijkheden die een standaard klaslokaal ook heeft. Je kunt makkelijk een online les, training, instructie of nascholing geven. Een digitaal bord geeft ruimte voor aantekeningen van jezelf maar ook van de deelnemers.  Wanneer je live in een online klaslokaal zit kun je eenvoudig communiceren met elkaar via microfoon en chat.  Wanneer je de webcams aan hebt kun je elkaar ook zien.  In een trainingssessie kan ook ingebouwd worden dat mensen in groepjes uit elkaar gaan in verschillende ‘break out rooms’, om na overleg weer samen te zijn in het grote online klaslokaal.  Met andere woorden er is veel mogelijkheid voor interactie.

3. De digitale revolutie: virtueel leren verandert de wereld om ons heen

De ontwikkelingen gaan heel erg snel en nieuwe online diensten komen er in rap tempo bij. Online onderwijs en training nemen toe en het ligt in de lijn der verwachting dat over 10 jaar er veel onderwijs online gevolgd zal worden. Het landschap voor onderwijs verandert nu van jaar-op-jaar, met als zekerheid dat online leren een blijvende toevoeging zal zijn binnen het onderwijsaanbod.

4. Tijdswinst: reistijd is verleden tijd

Omdat het online klaslokaal en de docent zich overal kunnen bevinden – en de student ook – is er geen reistijd meer.  Men hoeft niet meer naar een fysieke locatie en de tijd die men hiermee bespaart kan weer ingezet worden voor andere dingen. En hier heeft ook ons milieu weer voordeel bij.

5. Blended leren: een mix van klassikaal en online leren

Het directe menselijke contact moet niet verdwijnen. Mensen die fysiek bij elkaar komen voor een les, een training of een nascholing zal altijd blijven bestaan.  Maar wanneer je goed kijkt naar de inhoud van een programma dan zijn er vaak delen die heel goed online gegeven kunnen worden. Het online klaslokaal kan bij uitstek worden ingezet om te komen tot een goede mix van klassikaal leren en online leren: ‘blended learning’.

Online lesgeven en online leren hebben een mooie toekomst. We hopen dat je er je voordeel mee kunt doen.

Meer weten over OnlineMeetup?

Bekijk ons online klaslokaal

Waarom OnlineMeetup?
  • Je eigen online klaslokaal
  • Tijdswinst
  • Alleen pc en internet nodig
  • Combineer online en offline
  • Locatie onafhankelijk
  • Live webcams of webinar
OnlineMeetup graag uitproberen?
Vraag nu een GRATIS proefperiode aan!
Proefperiode proberen
Bekijk de video